Sunday, 29 September 2013

Mengapa Produk Shaklee lebih berkesan??


Mengapa Produk Shaklee lebih berkesan???Adakah produk shaklee berunsurkan "Magic of Copperfield" (ayat peberet saya masa kecil-kecil dulu kalau nampak benda yg hebat atau diluar kotak fikiran saya hehe) ..
Tiada apa yang magic..CUMA produk Shaklee diperbuat daripada unsur-unsur semulajadi. Untuk mengekalkan unsur-unsur semulajadi , kajian yang terperinci seperti pemprosesan yang dilakukan pada suhu yg tidak terlalu tinggi antara sebab vitamin shaklee mempunyai tahap kandungan enzim yang tinggi.


Apa beza vitamin Shaklee dengan vitamin di Farmasi?


Apa beza vitamin Shaklee dengan vitamin di Farmasi?
Kalau anda pergi ke farmasi untuk mencari makanan tambahan atau vitamin, apa masalah yang biasanya anda hadapi? Mesti tak tau nak pilih yang mana, kan? Contoh, untuk vitamin C sahaja anda pelbagai jenama. Ada jenama yang biasa dengar, ada jenama yang tak pernah dengar dan ada juga tiada berjenama, macam dah dipek balik. Tak ke jadi was2 macam tu. Tak payah kata yang dekat farmasi, sekarang pun dah ada jual online vitamin C yang tiada jenama dan tiada label. Hanya dikatakan sangat disyorkan oleh doktor dari USA. Macam mana tu?
Jadi, apa beza makanan tambahan atau vitamin Shaklee ni dengan yang lain-lain tu?
Secara amnya, makanan tambahan atau vitamin ini ada 2 jenis: sintetik dan natura.
Apa beza SINTETIK dan NATURAL ni?
  • PENGHASILAN :
    Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.
    Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.
  • KESERASIAN DENGAN BADAN :
    Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
    Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan.Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.
    Vitamin sintetik memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.
  • HARGA :
    Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
    Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.
  • KESAN PADA TUBUH BADAN :
    Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
    Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.
  • KESAN JANGKA PANJANG :
    Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
    Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.
Jadi, macam mana cara nak pilih makanan tambahan atau vitamin? Cuba cari yang natural dan bukannya sintetik. Banyak jenama yang kata vitaminnya adalah natural. Macam mana nak pilih? Pilihlah yang berlabel, yang diiktiraf, mempunyai kelulusan KKM dan semestinya halal.
Salah satu cara untuk memilih makanan tambahan atau vitamin ini, menurut Dr Oz, adalah dengan memilih jenama dari syarikat yang besar, kerana syarikat yang besar memang tak akan menipu pengguna.
Jadi, pilihlah Shaklee!
Hubungi saya untuk maklumat lanjut, konsultasi percuma dan harga istimewa.

CALL / MSJ / WHATSAPP : 0137196630  HANI

Beza ubat dan supplement


Beza ubat dan supplement

Ubat akan betulkan symptom, kalau kita sakit kepala dia akan hilangkan sakit kepala. Tapi kalau punca sakit kepala tu sebab angin dalam perut, angin tu tetap takkan baik. Kalau kencing manis, ia akan control gula dalam darah dengan tambah jumlah insulin yang dihasilkan, tapi kena sentiasa makan ubat sebab ia tak baiki masalah insulin resistance badan orang tu

Supplement akan bagi nutrisi pada tubuh supaya badan kita dapat menjalankan fungsi normal tubuh dengan baik. Proses ni akan ambil masa tetapi ia akan baiki root cause tersebut. Baiknya adalah supplement biasanya tiada kesan sampingan macam ubat.

So kat sini aku harap pembaca boleh faham betapa pentingnya tubuh kita dapat nutrisi lengkap dan seimbang dan masalah kita adalah makanan yang kita makan setiap hari tak dapat membekalkan nutrisi yang mencukupi untuk badan kita menjalankan fungsi dengan normal. Di samping sedikit sebanyak sebab kenapa supplement itu perlu.


17 kebaikan supplement Zinc Shaklee

17 kebaikan supplement Zinc Shaklee
Sumber asal 17kelebihan zinc di bwh ini saya petik dari blog Su.. Thanks dear for the info sharing. actually dia cerita tentang masalah rambut gugur beliau..yang bab cerita2 tu.. anda boleh baca kat blog beliau.. Sebab ptg ni saya sekadar nak kongsi info dibawah...

Sebelum itu tahukah anda bahawa zinc merupakan vitamin yg diperlukan dlm aktiviti metabolisma badan sebagai komponen penting enzim.Ia memainkan peranan penting dlm sistem imunisasi , pertumbuhan dan perkembangan seksual seseorang. Okey sekarang jom baca 17 kelebihan zinc

  • Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.
  • Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
  • Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.
  • Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
  • Gangguan Prostat: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.
  • Hilang berat badan: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
  • Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
  • Pembiakan: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
  • Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
  • Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
  • Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
  • Aturan Enzim: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.
  • Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.
  • Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.
  • Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut
  • Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.
  • Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.
Berapa banyak zinc yg anda perlukan? Sila rujuk jadual dibwh.
Birth to 6 months
2 mg
Infants 7–12 months
3 mg
Children 1–3 years
3 mg
Children 4–8 years
5 mg
Children 9–13 years
8 mg
Teens 14–18 years (boys)
11 mg
Teens 14–18 years (girls)
9 mg
Adults (men)
11 mg
Adults (women)
8 mg
Pregnant teens
12 mg
Pregnant women
11 mg
Breastfeeding teens
13 mg
Breastfeeding women
12 mg

Anda berminat nak
cuba suplemen zinc dari jenama Shaklee? Sila hubungi saya ya..

Nutrition Fact: Sebiji Zinc Shaklee membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian). dan oh ya Zinc bukan sahaja membantu menguatkan kutikel rambut tetapi ia dapat meningkatkan daya ingatan dan tempoh penumpuan

sumber: kak cery

Kelebihan Vitalea Berbanding Produk Multivitamin Lain


Kelebihan Vitalea Berbanding Produk Multivitamin Lain

Vitalea Shaklee mempunyai Sistem Penyerapan Bioaktif Berpaten eksklusif untuk memastikan penyerapan vitamin dan mineral lain berlaku secara optimum. Pen...gambilan 2 biji Vitalea sehari dikatakan adalah bersamaan dengan mengambil 40 jenis lauk.

Vitalea Shaklee menjalani 349 ujian kualiti yang paling ketat terhadap bahan-bahan yang digunakan untuk menjamin keselamatan dan keberkesanannya.

Siapa Memerlukan Vitalea?
================
Secara asasnya, semua individu memerlukan Vitalea kerana ia membantu memastikan penyerapan vitamin dan mineral lain dengan lebih efektif.

Mereka yang ingin mencantik dan menegangkan kulit, melicin kuku dan menguatkan akar rambut

Lelaki dan wanita dalam setiap peringkat umur yang mementingkan kesihatan dan kecergasan tubuh untuk jangka masa panjang

Pesakit tiroid / beguk dan gout kerana kandungan iodin dalam Vitalea

Mereka yang ingin berdiet kerana Vitalea membantu memberi tenaga dan mengelakkan kelesuan

Ibu hamil dan menyusu kerana memerlukan mineral, vitamin dan iron untuk tumbesaran baby. Iron yang kurang dalam badan akan menyebabkan ibu pening atau mudah pitam

Mereka yang ingin mendapatkan sumber iron namun ada kekangan untuk mendapatkannya kerana sumber laut yang terhad, harga mahal atau alah kepada makanan laut

Mereka yang inginkan zuriat kerana kandungan iron, b12 serta asid folic penting untuk meningkatkan kesuburan.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Banyak sebenarnya fungsi Vitalea ni..ia sebagai MULTIVITAMIN yang MULTI functioning! JOM dapatkannya sekarang.


 ID : 961714

CALL/MSJ/WHAATSAPP 0137196630  ( HANI )
Shaklee Independent Distributor