Sunday, 29 September 2013

Apa beza vitamin Shaklee dengan vitamin di Farmasi?


Apa beza vitamin Shaklee dengan vitamin di Farmasi?
Kalau anda pergi ke farmasi untuk mencari makanan tambahan atau vitamin, apa masalah yang biasanya anda hadapi? Mesti tak tau nak pilih yang mana, kan? Contoh, untuk vitamin C sahaja anda pelbagai jenama. Ada jenama yang biasa dengar, ada jenama yang tak pernah dengar dan ada juga tiada berjenama, macam dah dipek balik. Tak ke jadi was2 macam tu. Tak payah kata yang dekat farmasi, sekarang pun dah ada jual online vitamin C yang tiada jenama dan tiada label. Hanya dikatakan sangat disyorkan oleh doktor dari USA. Macam mana tu?
Jadi, apa beza makanan tambahan atau vitamin Shaklee ni dengan yang lain-lain tu?
Secara amnya, makanan tambahan atau vitamin ini ada 2 jenis: sintetik dan natura.
Apa beza SINTETIK dan NATURAL ni?
  • PENGHASILAN :
    Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.
    Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.
  • KESERASIAN DENGAN BADAN :
    Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
    Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan.Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.
    Vitamin sintetik memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.
  • HARGA :
    Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
    Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.
  • KESAN PADA TUBUH BADAN :
    Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
    Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.
  • KESAN JANGKA PANJANG :
    Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
    Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.
Jadi, macam mana cara nak pilih makanan tambahan atau vitamin? Cuba cari yang natural dan bukannya sintetik. Banyak jenama yang kata vitaminnya adalah natural. Macam mana nak pilih? Pilihlah yang berlabel, yang diiktiraf, mempunyai kelulusan KKM dan semestinya halal.
Salah satu cara untuk memilih makanan tambahan atau vitamin ini, menurut Dr Oz, adalah dengan memilih jenama dari syarikat yang besar, kerana syarikat yang besar memang tak akan menipu pengguna.
Jadi, pilihlah Shaklee!
Hubungi saya untuk maklumat lanjut, konsultasi percuma dan harga istimewa.

CALL / MSJ / WHATSAPP : 0137196630  HANI

0 comments:

Post a Comment